Haarlemmermeer

Lezen kan altijd! Ook met een visuele of lichamelijke handicap!

Bibliotheek aan Huis

Man-met-boekAls je om fysieke redenen (zoals ziekte of een handicap) voor een langere periode niet zelf naar de bibliotheek kunt komen, kun je gebruikmaken van onze 'Bibliotheek aan huis' service. Dit is een service voor inwoners van Haarlemmermeer. Eens in de vier weken komt op een afgesproken tijdstip een vrijwilliger bij je thuis om boeken of andere materialen af te leveren en de gelezen boeken weer mee terug te nemen.

Lees meer over 'Bibliotheek aan Huis'.

 

Aangepast lezen

Grootletterboeken

Met een visuele beperking zijn grootletterboeken ideaal. Deze boeken vind je in de wereld Literatuur & Cultuur en zijn te herkennen aan het icoon met een zwarte G op de rug van het boek.

passend lezen

Bibliotheekservice Passend lezen

Via Bibliotheekservice Passend lezen kun je gesproken boeken (daisy-roms), brailleboeken, kranten en tijdschriften thuis bestellen.

 

Gesproken boeken luisteren

De gesproken boeken van Aangepast lezen kun je luisteren met een daisy-speler of met de gratis Daisylezer app voor Apple of Android. Het grote voordeel van deze gesproken boeken is dat je de voorleessnelheid zelf kunt aanpassen. Vind je dat niet nodig? Kijk dan ook eens bij Luisterbieb voor reguliere luisterboeken!


Overige hulpmiddelen

Naast de daisy-speler zijn er meer hulpmiddelen om het lezen makkelijker te maken. Bijvoorbeeld leeslinealen, leesloepen en vergrotingsapparatuur. Een e-reader waarmee je zelf de lettergrootte kunt instellen kan ook een uitkomst zijn. Kijk bijvoorbeeld bij het e-book aanbod van de Bibliotheek.

 

Afasie en Lezen

Lezen is voor veel mensen ontspannend, verrijkend en goed voor de geest. Voor mensen met afasie is lezen een stuk moeilijker, maar het lukt vaak wel als men tegelijkertijd ook kan luisteren naar het boek. Speciaal hiervoor is er nu een nieuwe collectie boeken in de bibliotheek. Zo kan lezen nog steeds een fijne hobby zijn.

afasievriendelijk logo

Combi-boeken voor mensen met afasie

Lezen is voor veel mensen ontspannend, verrijkend en goed voor de geest. Voor mensen met afasie is lezen een stuk moeilijker, maar het lukt vaak wel als men tegelijkertijd ook kan luisteren naar het boek. Speciaal hiervoor is er gedurende heel het jaar 2017 een nieuwe collectie boeken in de bibliotheek. Zo kan lezen nog steeds een fijne hobby zijn.

De collectie ‘Afasie en Lezen’ bestaat uit 35 boeken. Aan de binnenkant van het boek zit de gesproken versie op Daisy-rom (Dat is een cd met extra afspeelmogelijkheden). Dit noemen we een combi-boek. Deze vindt u in onze vestiging Hoofddorp-Centrale in het Taalhuis. Op onze website is de collectie te vinden door het trefwoord ‘Afasie’ in de zoekbalk in te geven. De combi-boeken ‘Afasie en Lezen’ zijn te herkennen aan het logo ‘Afasie-vriendelijk’. [bijgaand logo plaatsen]

De collectie is ingedeeld in 3 niveaus:

  1. Platen of fotoboeken waarbij de illustraties het verhaal vertellen. Het lezen en luisteren van de tekst licht de afbeeldingen toe.
  2. Boeken speciaal voor volwassenen met leesproblemen. Dit zijn veelal dunne boeken, in een duidelijke druk, soms met illustraties. De zinnen zijn kort en de verhaalstructuur is eenvoudig.
  3. Boeken met korte verhalen, gedichten en niet te lange helder geschreven romans. De inhoud en de structuur van de tekst sluiten aan bij het niveau van taalvaardigheid en het geheugen van de lezer.

Hoe werkt het?
Je leent het boek van de Bibliotheek Haarlemmermeer. Je leest het boek en luistert naar de voorgelezen tekst van de daisy-rom. Je kunt de daisy-rom op twee manieren beluisteren:

  1. Via een daisy-speler. Hiermee kun je bijvoorbeeld eenvoudig hoofdstukken opzoeken, of de afspeelsnelheid aanpassen. Het is mogelijk om bij de Bibliotheek een daisyspeler te lenen, vraag ernaar bij een van onze medewerkers.
  2. Via je eigen computer of laptop met het programma AMIS, speciaal voor het afspelen van Daisy-roms. De Nederlandse versie van AMIS is gratis te downloaden.

De collectie ‘Afasie en Lezen’ is mogelijk gemaakt door Vereniging Onbeperkt Lezen in samenwerking met Bibliotheek Haarlemmermeer, Bibliotheekservice Passend Lezen, Dedicon en Probiblio.

 

Meer informatie over aangepast lezen

Vraag de medewerkers van de Bibliotheek Haarlemmermeer om meer informatie. Wij helpen je graag bij het zoeken naar een passende oplossing om met plezier te lezen!

Handige links

www.aangepast-lezen.nl
www.visio.org
www.leeshandicaps.nl
www.ooglijn.nl