Haarlemmermeer

leesclubs

Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Als het boek uit is, wilt u er misschien wel eens met anderen over praten. In een leeskring (of leesclub) is dat mogelijk.

Meedoen met een leeskring is vooral gezellig. De leden van een leeskringen lezen elk hetzelfde boek en komen dan bij elkaar om over het boek te praten. Een leeskring is ook een 'stok achter de deur' om te lezen en om eens kennis te maken met boeken die u anders misschien niet zo snel zou kiezen.

Leeskringen in Haarlemmermeer

In de gemeente Haarlemmermeer zijn diverse leeskringen actief. Zij komen een aantal keer per jaar bij elkaar. Zij zijn aangesloten bij een vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde', niet aangesloten, leeskringen.

Lid worden van een leeskring

U kunt zich aansluiten bij een bestaande leeskring. Wilt u weten of er plek is bij een van de leeskringen in Haarlemmermeer? Stuur dan een bericht naar de Bibliotheek Haarlemmermeer.

OPROEP (APRIL 2017): Twee dames in Badhoevedorp (60+) zoeken geïnteresseerde lezers voor het opzetten van een leesgroep 'Literatuur'. Ook is er een dame (50+) in Hoofddorp die graag een leesgroep wil beginnen of zich ergens bij wil aansluiten. Aanmelden of meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

INFORMATIEBIJEENKOMST LEESGROEP ‘FAMILIEGESCHIEDENISSEN EN BIOGRAFIEEN’
Op donderdag 22 maart 2018 is er om 10:30 uur tot 12:30 uur een informatiebijeenkomst over de leesgroep Familiegeschiedenissen en Biografieën in Bibliotheek Hoofddorp-Centrale. Het initiatief komt van de landelijke organisatie Senia, samen met de bibliotheek. Leesgroepen Familiegeschiedenissen en Biografieën kiezen uit een door deskundigen samengestelde boekenlijst over uiteenlopende thema’s. De discussie over de boeken gebeurt aan de hand van leeswijzers met samenvattingen, recensies en discussievragen. Senia-leesgroepen bespreken 6 à 7 boeken per jaar. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl.Aanmelden bij Jetty van der Veen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zelf een leeskring opzetten

U kunt zelf ook een leeskring opzetten. U kunt de Bibliotheek Haarlemmermeer laten weten dat u leden zoekt. U kunt ook een oproep plaatsen via www.deboekensalon.nl en daarnaast werkt aandacht in de lokale pers goed. U kunt bijvoorbeeld een oproep plaatsen in het Witte Weekblad, de Hoofddorpse Courant of een advertentie plaatsen bij de supermarkt.

Een aanrader bij het opzetten van een nieuwe leesclub is het boek 'Lezen en leesclubs' van Inge Drewes. In dit boek geeft zij tips hoe u een leeskring opzet en organiseert. Ze beschrijft een aantal analysemethoden waarmee u dieper op een boek in kunt gaan. In het boek staan meer dan 80 boekbesprekingen, gerangschikt naar thema. Daarnaast kunt u zich aanmelden bij www.deboekensalon.nl.

Dit doet de Bibliotheek Haarlemmermeer voor leesclubs

  • De Bibliotheek Haarlemmermeer geeft gratis uitgebreide informatie over schrijvers, literatuur en recensies via de online databanken.

  • De Bibliotheek Haarlemmermeer kan ruimte bieden aan leesclubs om bij elkaar te komen.

  • De Bibliotheek Haarlemmermeer organiseert diverse literaire activiteiten die interessant zijn voor leesclubs. Voorbeelden zijn de Gedichtendag in januari, de Boekenweek in maart, de Maand van het Spannende Boek in juni en Nederland Leest in november.

  • De Bibliotheek Haarlemmermeer organiseert in samenwerking met Schouwburg de Meerse ieder seizoen een literair diner; een combinatie van lekker eten en praten met een bekende schrijver.

  • Bekijk het actuele activiteitenprogramma.

De leeskringkoffer

Als leeskring kunt u via de Bibliotheek Haarlemmermeer gebruik maken van de leeskringkoffer van Probiblio. U kunt het aanmeldings- en reserveringsformulier invullen en inleveren bij de bibliotheek of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten bedragen € 17,50excl. BTW per leeskringkoffer. Per kalenderjaar ontvangt u hiervoor een rekening.

De leeskring maakt een keuze op basis van de boekenlijst voor leeskringen. Per seizoen kiest men minimaal 20 titels. ProBiblio maakt een keuze uit de lijst en stuurt de boeken op basis van beschikbaarheid naar de bibliotheek. U ontvangt een koffer met 7 exemplaren van dit boek en achtergrondinformatie over het boek en de schrijver. Wanneer u meer exemplaren van het boek nodig heeft kunt u deze reserveren met een ledenpas van de Bibliotheek Haarlemmermeer en laten afleveren bij de vestiging van uw voorkeur. ProBiblio kan geen extra exemplaren leveren. De leeskringkoffer haalt u op bij een van de vestigingen van de Bibliotheek Haarlemmermeer.

Meer informatie

Voor meer informatie over leeskringen kunt u terecht in onze vestigingen bij de medewerkers, telefonisch via 023-5664800 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Twitter leesclubs

Sinds kort zijn er ook leesclubs via Twitter. De deelnemers van bijvoorbeeld Lees Tweeps lezen 5 boeken per jaar en praten met elkaar via Twitter over het boek op vijf maandagavonden vanaf 20:00 uur. De deelnemers van de (Engelstalige) twitterleesclub #twitlit praten elke maand via Twitter over een ander boek.

Handige links